øyehelse | SmartBuyGlasses Norge

Presbyopi – Alt du Trenger å Vite

Hva er Presbyopi

Presbyopi er definert som et gradvis tap av øyets evne til å fokusere på nære objekter. Det er en aldersrelatert tilstand og symptomene begynner vanligvis i 40 årsalderen. Dette oppdages med at det blir vanskeligere å fokusere når du leser, skriver eller arbeider ved datamaskinen, fordi du ikke kan se de nære objektene klart.

Presbyopi må ikke forveksles med andre vanlige synsproblemer, som for eksempel astigmatisme, nærsynthet eller langsynthet. Disse betingelsene er relatert til formen på øyeeplet, og har sitt utløp i genetiske og miljømessige faktorer. Imidlertid er nært synstap grunnet presbyopi forårsaket av en gradvis fortykkelse og tap av fleksibilitet i den naturlige linsen inni øyet.

Presbyopi er en svært vanlig øyelidelse. På verdensbasis er 1 av 7 personer ansett for å ha presbyopi. Disse opplever synstap til en viss grad når det gjelder nære gjenstander på grunn av aldersrelaterte symptomer. Folk som har denne øyesykdommen opplever at de trenger å holde bøker, aviser, menyer og annet materiale på en armlengdes avstand, for at deres øyne skal kunne fokusere skikkelig.

Behandling av presbyopi: Briller

Behandling av presbyopi er veldig grei. Reseptbelagte briller med bifokale eller progressive glass (PAL) er de vanligste alternativene for symptomer på presbyopi.

Bifokale glass er briller som er konstruert med to fokuspunkter. Senteret og den viktigste delen av brilleglasset inneholder en resept for avstandssyn, mens den nederste delen av linsen er laget for å hjelpe nærsynet. Denne delen kan brukes for å lese en meny eller jobbe ved skrivenbordet.

Progressive glass ligner på bifokale glass. De tilbyr en gradvis overgang mellom de to reseptbelagte glassdelene, for å unngå en synlig linje på brillene dine.

Lesebriller er også et annet alternativ for symptomer på presbyopi. Disse brillene kan utstyres med din unike resept på presbyopi, slik at du kan bruke dem mens du leser eller arbeider.

I tillegg finnes det også multifokale kontaktlinser tilgjengelig for å behandle symptomer på presbyopi. Multifokale linser kommer både i gassgjennomtrengelig og mykt linsemateriale.

Behandling av presbyopi: Kirurgi

Det finnes også noen kirurgiske alternativer for å behandle symptomer på presbyopi.

PresbyLASIK er en ny korrigerende kirurgi for presbyopi som nå gjennomgår kliniske studier i USA. Denne nye prosedyren bruker en excimer-laser for å lage en multifokal ablasjon direkte på øyets klare frontoverflate. Dette vil igjen gjøre det mulig å se klart på ulike avstander.

LASIK kan også brukes til å lage monosyn, hvor det ene øyet er korrigert for nærsyn og det andre øyet er sterkere for avstandssyn.

Noen andre eksperimentelle behandlinger blir også utprøvd. En studie innebærer å injisere en elastisk gelè inn i kapselposen. Dette er den strukturen i øyet som inneholder den naturlige linsen. I teorien skal gelèen erstatte den naturlige linsen og tjene som en ny, mer elastisk linse.

I tillegg kan enkelte mennesker som gjennomgår katarakt kirurgi, kunne oppnå klart syn på alle avstander dersom de velger å bruke intraokulære linser som korrigerer presbyopi.