øyehelse | SmartBuyGlasses Norge

Hva er hyperopi?

På hvilket som helst stadium i livet kan du utvikle brytningsfeil som tåker til synet ditt. En av disse tilstandene er langsynthet, også kjent som hyperopi. Så hva er egentlig hyperopi? Hvis det er vanskelig for øynene dine å fokusere og ikke kan se objekter på nært hold tydelig, har du mest sannsynlig hyperopi. Du kan bruke briller med styrke for å komfortabelt fikse hyperopi og få klarhet når du leser en bok eller tar et bilde. 

 

La oss se på hva det betyr å ha hyperopi. 

 

Hva betyr hyperopi? 

Hyperopi er en vanlig tilstand hvor du lett kan se gjenstander på avstand men nære gjenstander blir tåkete. Kort fortalt så fokuserer øynene dine bedre på gjenstander på avstand enn de som er nær. Noen ganger er hyperopi også kalt hypermetropi. 

 

 

Så er hyperopi og langsynthet det samme? Ja, du kan gjerne si at noen med hyperopi er langsynte.

 

Men ikke forvirr hyperopi med presbyopi som kan gi tåkete syn når du ser på gjenstander på nært hold. 

 

Presbyopi er en tilstand hvor gjenstander på nært hold virker tåkete, selv med briller. Det utvikles gjerne i 40 årsalderen og fortsetter til 60 årsalderen. For å lindre presbyopi, bruker folk  lesebriller eller oppgraderer til mer korrektive multifokale brilleglass.

 

Hva ser hyperopi ut som? 

Se bilde nedenfor for å få en ide. Hvordan det ser ut å ha hyperopi (langsynthet) sammenlignet med ‘normalt’ syn:

 

Problemet oppstår når lysstråler kommer inn i øyet og fokuserer bak netthinnen i stedet for på den. En hyperopi pasients øyeeplet er kortere enn gjennomsnittet. Faktisk er mange barn født hyperopi, men vokser fra tilstanden når øyeeplene vokser.

 

Hva forårsaker hyperopi, og hva er symptomene? 

Hyperopi kommer fra en brytningsfeil som oppstår når din hornhinne eller brilleglass ikke er jevnt buet. Dette fører til upassende brytning av lysstråler.  

 

Grunner til hyperopi

Øynene dine har to deler som fokusere på bilder. 

1. Hornhinnen er det klare, kuppelformede vevet som danner forsiden av øyet. Det fungerer som et vindu og lar lys komme inn i øyet. Den hjelper øyet med å behandle lysstråler slik at du kan se ord og bilder.

 

2. Linsen er et gjennomsiktig og fleksibelt vev som finnes rett bak iris og pupill. Det hjelper med å fokusere lys og bilder på netthinnen din.

 

I et øye uten brytningsfeil har disse øye delene feilfri glatte krumninger. Alt innkommende lys brytes (eller bøyes) av hornhinnen og linsen, noe som skaper et tett fokusert bilde på netthinnen på baksiden av øyet.

 

Lysstråler brytes ikke riktig hvis hornhinnen eller linsen ikke er jevnt bøyd, noe som resulterer i en brytningsfeil. Når øyet ditt er kortere eller hornhinnen ikke er buet nok, skaper det disig nærsyn, som er kjent som hypermetropi eller langsynthet.

 

 

For eksempel, astigmatisme  er en brytningsfeil som oppstår når hornhinnen eller linsen bøyes skarpere i en retning. Når det ikke kontrolleres, forårsaker dette uklart syn.

 

Symptomer på hyperopi.

De første tegnene på langsynthet er: 

 

• Nære objekter virker tåkete

• Problemer med å fokusere på nære objekter som kan føre til mysing. 

• overbelastet øyne eller utmattelse når en jobber med noen på nært hold. Du kan også få en brennende følelse og verking rundt øynene. 

 

Når du bør se en doktor

Voksne

En årlig øyesjekk fra fylte 40 år, kan redusere eller fastslå risikoen for tilstander som glaucoma.

 

Hvis du ikke bruker briller med styrke eller  kontaktlinser, og har liten risiko for øye sykdommer eller andre øyeproblemer, burde du fortsatt vurdere rutinesjekk. tests. 

 

Generelt så bør du følge denne oppfølgings kalenderen: 

• Første undersøkelse når du blir 40

• Mellom 40-54, hvert 2-4 år

• Mellom 55-64, hvert 1-3 år

• 65 og oppover, hvert 1-2 år

Hvis du har øye relaterte helsetilstander, slik som diabetes eller bruker briller til vanlig, ta kontakt  med din optiker eller øyelege for jevnlige kontroller.

 

Barn

Ideelt sett bør barn screenes for øyesykdommer eller synskorreksjon av en barnelege, optiker eller utdannet screener med følgende tidsplan:

 

1. Begynner med 6 måneder

2. En synstest når barnet er 3 år 

3. Før de begynner på skolen og hvert andre år gjennom skolegangen. 

 

Hvis hyperopi ikke behandles, kan noen barn oppleve problemer med lazy eye (amblyopi), kryssede øyne (skjeling), utviklingsforsinkelser og lærevansker. 

 

Hvordan korrigere hyperopi 

Det er tre hoved korreksjoner som kan hjelpe med hyperopi: 

 

1. briller med styrke

2. Kontaktlinser

3. LASIK kirurgi

 

Vanligvis trenger du bare å bruke reseptbelagte briller for aktiviteter med nærbilder som å lese en bok eller bruke datamaskinen. Forskrifter for langsynthet er angitt med et plusstegn før korrigering verdien.

 

Høy indeks asfæriske brilleglass er et utmerket alternativ for sterkere resepter. De kan redusere tykkelsen i midten av linsen, noe som er typisk for høyere hyperopiske resepter. Dette vil gjøre linsene mer tiltalende og lettere.

 

For det mest komfortable og klare synet anbefaler vi Arise HD Clarity brilleglass. For barn anbefaler vi  polykarbonat brilleglass som er svært holdbare, lette og slagfaste.

 

Brytnings operasjoner som Lasik hjelper til med å korrigere hyperopi og redusere eller eliminere behovet for å bruk av briller med styrke. Operasjonen kan implisere visse bivirkninger, så kontakt alltid en øyelege først.

 

Konklusjon

Hvis du synes det er vanskelig å se på nært hold, men objektene i det fjerne er krystallklare, kan du ha langsynthet.

 

En så enkel aktivitet som å lese en bok kan være vanskelig, siden synet ditt finner det vanskelig å fokusere på ordene rett foran deg. Ubehandlet hypermetropi kan forårsake belastning på øynene, hodepine og øyesykdommer som f.eks skjeling

 

Heldigvis kan du enkelt bruke briller med styrke eller  kontaktlinser for å korrigere langsynthet med lav eller høy styrke. For en mer permanent løsning kan du også vurdere LASIK-operasjon etter konsultasjon med øyelegen din.Hos SmartBuyGlasses kan du finne et bredt utvalg av briller og kontaktlinser med styrke som kan møte alle resepter fra  enkelt syn til  progressive brilleglass. Vi er her for å hjelpe å korrigere hyperopi gjennom kvalitets briller og  solbriller med endeløse stiler og farger.