øyehelse | SmartBuyGlasses Norge

Problemer med øynene

De fleste mennesker opplever problemer med øynene iløpet av livet, Noen symptomer er små og vil forsvinne av seg selv, mens noen lett kan behandles hjemme. Andre kan kreve mer tilsyn av en ekspert.

 

Selv om mange øye problemer ikke gir grunn til bekymring, er det viktig å identifisere problemet i tilfelle du skulle trenge mer hjelp.  Videre kan du lese om hvilke øye problem som passer hvilket symptom og hvordan du enkelt kan behandle dette hjemme  slik at du blir tryggere og bedrer dine egen øye helse.

 

Hvorfor er øyet mitt hovent?

 

Hevelse på øyelokket kan skyldes betennelse, infeksjon eller skade, Hevelsen på øyet kan i noen tilfeller være det eneste symptomet, men øyelokket kan også være rød, kløende, ha riper eller være smertefullt. Den mest vanlige årsaken til et hovent øye er allergier. Hovne øyer er et symptom på kroppens naturlige respons på allergier som pollen, støv, dyr eller sesongmessige forandringer.

 

Øyelokkene dine hjelper mye. De fungerer som øynenes beskyttelse og begrenser hvor mye hvor ye lys som kan treffe øyet. Derfor er det viktig å ta vare på dem. Hva kan årsaken til ett hovent øye være? Her er noen muligheter:

 

 • Allergi

 • Infeksjon

 • Skade

 • Stye

 • Kosmetikk 

 

Behandlingen kommer ann på årsaken til hovent øye. Infeksjoner krever en antiviral medisinsk behandling, som øyedråper, salver , salver eller antibiotika. Antihistaminer eller allergimedisin er ofte effektive mot hovne øyne som skyldes allergier Du kan redusere hevelse og sårhet ved å bruke et kaldt kompress. Det er viktig å ikke tørke øyne eller bruke kontaktlinser da dette kan forverre situasjonen 

 

Hvorfor svir øynene mine?

 

Sviende øyne er både ubehagelig og alarmerende. I noen tilfeller, er årsaken åpenlyst , å du kan behandle symptomene med medisin som du får kjøpt over disk,Noen tilfeller av sviende øyne vil derimot kreve ekspert hjelp. Her er nien av årsakene til sviende øyne:

 

 • Allergier

 • Parfyme

 • Tørre øyne

 • Solbrente øyne

 • Ocular rosacea (hud sykdom)

 

Den underliggende årsaken til sviende øyne vil bestemme veien videre. Om en bakteriell infeksjon får øynene dine til å svi, kan du be legen din skrive ut resept på øyedråper med  antibiotika for behandling av problemet.Tørre øyne er den vanligste årsaken til sviende øyne, så vanlig at symptomer er en god plass å starte på. 

 

Legen vil kanskje også anbefale å unngå kjente irritasjonsmomenter samt å rense kanten av øyelokket som er nærmest midten av de nedre øyevippene. Sviende øyne kan også oppstå av for mye skjerm tid. Vi anbefaler at du beskytter deg selv med blålys briller som filtrerer ut det skadelige blå lyset. Det er også viktig å ha ett godt par solbriller med UV beskyttelse.

 

Hvorfor har jeg rennende øyne?

 

Om du er i ett røykfylt omåde eller ute i kulden eller vinden, er det naturlig at øynene begynner å renne, Du kan også ha rennende øyne om du har fårt en skade på øyet eller du har fått ett fremedlegeme på øyet, som en øyrvipp eller smuss. Babyer har ofte rennende øyne, fordi tårekanalene er så små. Innen de fyller året, er det vanligvis stabilisert

 

Her er noen av årsakene til rennende øyne:

 

 • Allergi eller infeksjon  (feks., conjunctivitis)

 • Blokkerte tårekanaler

 • Problemer med øyelokk 

 • Tørre øyne

 

Syndromet tørre øyne er en av de mest vanlige årsakene til rennende øyne. Tørre øyne kan gi økt tåre produksjon. Fordi øyet ikke er fuktig nok, produserer du ekstra tårer.

 

Øynene dine kan bli ekstra tørre om tårene dine ikke innehar den rette balansen av vann, salt og oljer. Andre forslag er å legge en varm dampet klut over øynene dine, flere ganger om dagen for å hindre blokkerte tårekanaler. For mer informasjon , les vår artikkel om tips for å bedre øyehelsen gjennom kosthold. .

 

Om problemet ditt er smuss eller vind på øyet mens du utøver sport, se på beskyttelsesbriller. Det kan også være at dine synskorrigerende briller må oppdateres. Om det er en stund siden du fikk synet ditt sjekket for korreksjon, kan dette være et tegn på at det er på tide å besøke optikeren.

.

Hvorfor gjør det vondt i øyet når jeg blinker?

 

Når du blinker, føles hele øyet ukomfortabelt, eller deler av øyet, slik som hjørnet i øvre del av øyelokket. Når fremmedlegemer, som smuss og sand, treffer øyet kan det føre til ubehag når du blinker. Men årsaken kan også være en skade eller medisinsk tilstand. 

 

Din lege vil måtte utføre tester eller undersøke øyet om kilden til smerten er uklar. Med det sagt, vil en lege kunne kurere de mest vanlige årsakene til smerter i øynene med medikamenter. Her er de vanligste årsakene til smerter når du blinker:

 • Skjeve hornhinner

 • Blefaritt

 • Kluster hodepine

 • Riper i hornhinnen

 • Øyerester

 

Du kan bruke reseptfrie legemidler eller hjemmebehandling for å lindre symptomer og øke komfort. Vær oppmerksom på at du ikke bruker dette for å behandle noen underliggende årsaker til smerten, dette er noe din lege bør se på.

 

Mennesker med skjeve hornhinner kan oppleve smerter når de blinker om de ikke har de korrekte brillene. Alt du trenger å vite om skjeve hornhinner kan du lese her.

 

Konklusjon

Smerter i øynene er ofte små å forårsaket av problemer som for eksempel allergier. Om reseptfrie legemidler som smertestillende, øyedråper eller varme kompress ikke mildner symptomene, bør du dra til legen. Du bør kontakte legevakten om symptomene blir sterkere eller øker betraktelig innen en kort tidsperiode.