øyehelse | SmartBuyGlasses Norge

Astigmatismeprøve - Online selvtest

I denne artikkelen kan du finne ut hva astigmatisme er og oppdage hvordan du gjør en enkel astigmatismeprøve online fra hjemmet ditt.

 

Hva er astigmatisme?

Astigmatisme er en veldig vanlig, men en tilstand som påvirker synet ditt og kan kureres. Det er resultatet av en uregelmessig krumning av hornhinnen eller linsen. Når disse områdene er ujevnt buede, brytes ikke lysstråler ordentlig på netthinnen, slik at gjenstandene ser ut som forvrengte. Både nær og fjern avstand kan påvirkes.

 

Hva forårsaker astigmatisme?

Det er ikke kjent hvorfor hornhinneformen er forskjellig fra person til person, men det antas at genetikk spiller en stor rolle i sannsynligheten for å utvikle astigmatisme.

Astigmatisme forekommer ofte tidlig i livet, så det er viktig for barn å oppsøke en øyespesialist.

Det kan også oppstå etter øyeskade eller kirurgi. Det kan oppstå ved siden av nærsynthet eller langsynthet, og kollektivt er disse synsforholdene kjent som 'brytningsfeil' da de påvirker hvordan øynene bøyer eller 'bryter' lys.

 

Hvordan kan jeg gjøre en astigmatismeprøve?

Det er to enkle måter å sjekke om du har astigmatisme. Dette er grunnleggende astigmatismeprøver som kan gjøres fra hjemmet ditt. De kan hjelpe deg med å avgjøre om du trenger å konsultere en øyeslege for å få en mer detaljert evaluering av dine synsbehov. Hvis du allerede bruker briller eller kontaktlinser, kan du ta disse testene mens du bruker noen av dem.

 

Linjetesten

 

      

                    

 

1. Plasser deg 2-10 meter fra skjermen.

2. Start med å lukke det ene øyet og se nøye på linjene.

3. Gjenta dette med begge øyne.

Hvis linjene ser ut til å ha samme farge og tykkelse, er det sannsynlig at du ikke har astigmatisme. Men hvis det er forskjeller, er det sannsynlig at synet ditt er uskarpt, og du kan ha astigmatisme. Du bør kontakte øyelegen så snart som mulig.

 

 

Dial test

 

 

1. Plasser deg 2-10 meter fra skjermen.

2. Start med å lukke det ene øyet og se nøye på linjene.

3. Gjenta dette med begge øyne.

Hvis linjene ser like mørke ut, er det sannsynlig at du ikke har astigmatisme. Imidlertid, hvis en eller flere linjer virker mørkere enn resten, er det mulig at du kan ha astigmatisme. Du bør kontakte øyelegen så snart som mulig.

 

Astigmatismebehandling og korrigering

Hvis du slet med ovennevnte tester, anbefales det at du oppsøker en øyelege for en mer omfattende vurdering. De vil være i stand til å bestemme mengden astigmatisme du lider av ved å måle hvordan øynene fokuserer på lys. Hvis astigmatisme er mild, kan de foreslå ingen behandling, men hvis den er mer alvorlig, vil de anbefale ett av følgende alternativer:

• Korrekt foreskrevet og montert briller eller kontaktlinser

• Laser og annen brytningsoperasjon

• Ortokeratologi (refraktiv behandling av hornhinnen)

• Hvis øyelegen din anbefaler at du bruker briller eller kontaktlinser, har SmartBuyGlasses deg dekket!