Optician Q&A

?
har du flere spørsmål? spør her

Er styrken på kontaktlinser det samme som på briller?

svar:

 

I denne artikkelen vil vi svare på om kontaktlinser med styrke er det samme som på briller?” og utforske mer om de to strykene. Forståelig nok er det mange som tror at styrkene på disse to er det samme, men er det tilfelle? 

Svaret er nei! styrken på kontaktlinsene dine og brillene dine er ikke det samme. Siden briller sitter foran nesen din og kontaktlinser direkte på øyet, må du ta to forskjellige tester for å finne den unike styrken på begge. 

 

 

Hvordan er kontaktlinser med styrke annerledes enn på briller? 

Disse to er forskjellige fordi kontaktlinser med styrke inkluderer visse spesifikasjoner som ikke er inkludert i briller med styrke. Hvis du ønsker å ha muligheten til å bruke både briller og kontaktlinser må du få en individuell resept på hver av dem.

 

Hovedforskjellen på kontaktlinser er at de inneholder spesifikasjoner som ikke briller har, slik som basiskurve og diameter. Nå som du vet om disse hovedforskjellene, la oss gå gjennom det grunnleggende med begge reseptene.  

 

 Hvordan lese styrken på kontaktlinser

 

Noen av disse spesifikasjonene du finner i kontaktlinser kan virke ukjente om du kun har brukt briller. Men alle nummer og bokstaver har en unik hensikt. 

Ikke sikker på hvor du finner denne informasjonen? Du kan ofte se din kontaktlinse styrke på bunnen eller på siden av esken, samt på blisterpakningen. Dette er hva alt betyr: Y

 

• Diameter (DIA): Denne parameteren bestemmer hvilken kontaktlinse bredde du trenger til øynene dine. Det er representert i millimeter. 

 

• Basiskurve (BC): Er oftest skrevet i millimeter, disponerer hvilken krumning som passer øynene dine.  

 

• Sfære/styrke (SPH/PWR): Sfære og stryke er brukt til å bekrefte om du er langsynt (hypermetropi) eller nærsynt (myopi). ( + ) symbolet er brukt for hypermetropi, mens ( - ) symbolet er brukt for myopi. 

 

Hvis din resept er for astigmatisme og du trenger toriske linser, finner du de tallene her: 

 

• Cylinder (CYL): Disse tallene viser den ekstra korrigerende styrken du trenger for din astigmatisme. Den er representert som pluss eller minus sammen med en negative verdi som ganges med 0.25.  

 

• Akse (AX): Disse tallene korrigerer den unormal krumning av øyet forårsaket av astigmatisme.

• Den bestemmer vinkelen som trengs for korrigeringen og er mellom 0 - 180 grader.  

 

Kontaktlinse resept for presbyopi vil inneholde følgende: 

 

• Addisjon (ADD): Representert som et nummer mellom 0.50 og 3.00 eller som lav, medium eller høy, disse tallene viser hvilket nivå av korrigering du trenger for å få et klart syn på nært hold. 

 

• Dominerende (D/N): Dominerende eller ikke dominerende øye er markert på resepten for multifokale eller  bifokale linser med en “D” / “N” eller “OD” / “OS”.

 

 Hvordan lese brille stryken 

 

Når du sammenligner tallene ovenfor med din brillestyrke, vil du se forskjellen. Her kan du lære mer om hvordan du tolker din styrke. 

 

• Sfære (SPH): ( +) eller ( - ) bestemmer om du er langsynt eller nærsynt og tallet som for styrken som trengs for å korrigere. 

 

• Addisjon (ADD): Representerer korreksjonen som trengs for aktiviteter på nært hold slik som lesing. 

 

• Cylinder (CYL): Dette nummer refererer hvor mye korreksjon din astigmatisme trenger. Hvis denne er tom, er det ikke en nødvendig korreksjon. 

 

• Akse (AX): Indikerer posisjon/vinkel av sylinder og er mellom 0 - 180 grader. 

 

• Pupillavstand (PD):  Disse tallene indikerer avstanden mellom pupillene. Bruk ditt Pupill avstandsverktøy  hvis du trenger å finne det ut.

 

• Prisme: Når noen lider av ubalanse på muskelen i øyet, When someone suffers from muscle imbalances in their eyes, prismekorreksjon justerer dobbeltsyn (diplopi).

 

• Basis: Ulik basiskurven for kontakter, basen viser retningen til prismet som trengs i linsene dine og er vanligvis representert som INN, UT, OPP eller NED.

 


Som du kan se, ikke alle tall på dine kontaktlinser og briller vil matche. Å kunne forstå forskjellen er nødvendig for å unngå å bruke en styrke som ikke er riktig for deg og som kan føre til øye problemer slik som uklart syn. Nå som du kan forskjellen, er det bare å kjøre på!