Optician Q&A

?
har du flere spørsmål? spør her

Hva er prismebriller?

svar:

Det kan være normalt å oppleve dobbeltsyn etter en vanvittig berg-og-dal-banetur eller for mange drinker, men hva om dobbeltsynet vedvarer? La oss avdekke hva prismebriller er. De kan være det rette verktøyet for å hjelpe med dobbeltsynet ditt.

 

Ulike helseproblemer kan forårsake dobbeltsyn som kan relateres direkte til øynene dine eller til og med hjernen din. Vi vil dekke noen av hovedårsakene til dobbeltsyn og hvordan prismekorreksjon fungerer som en midlertidig løsning.


 

Hvorfor trenger jeg prismekorreksjon?

 

Dobbeltsyn eller diplopi er når du ser to bilder av samme objekt overlapper hverandre og er den vanligste synshemmingen som prismebriller hjelper til med å korrigere. Gjennom prismekorreksjon blir de doble bildene slått sammen til 1 tydelig bilde.

 

 

I hovedsak er dobbeltsyn forårsaket av bevegelsesproblemer i øynene dine. Musklene og nervene som hjelper øynene dine til å fungere og bevege seg sammen er komplekse og har sin opprinnelse i hjernen.

 

Når disse nervene og musklene er påvirket eller skadet kan det forårsake diplopi. Nevrologiske problemer kan forårsake dobbeltsyn hvis du for eksempel har opplevd en hodeskade, hjernesvulst eller hjerneslag. En annen årsak kan også være skjeling, også kjent som øyevending som får det ene øyet til å bevege seg utover eller innover.

 

Det er andre grunner til at du kan bli anbefalt å bruke prismekorreksjon, og disse symptomene er relatert til synet ditt:

 

• Hodepine

• Slitne øyne og tretthet

• Vanskeligheter og tretthet når du fokuserer på nærliggende objekter

 


 

Hva er prismekorreksjon?

 

Prismekorreksjon brukes i briller for å hjelpe mot diplopi. Prismelinser hjelper i hovedsak dobbeltsyn gjennom spesielle linser som kan tilføres briller som korrigerer langsynthet eller nærsynthet. Dobbeltbildet du opplever slås sammen til 1 gjennom prismekorreksjonen i brillene dine.

 

Prismekorreksjon hjelper imidlertid ikke med brytningsfeil da den ikke har fokuseringskraft.

 

Hvordan fungerer prismebriller?

 

Prismer er glass eller gjennomsiktige gjenstander i en trekantet form med brytende overflater, forestill deg en liten pyramide laget av glass.

 

 

Prismebriller har linser som er laget av prismer som hjelper til med å bøye lyset, før det treffer netthinnen, for å vise øyet at et objekt er i en annen posisjon. Ved langsynthet eller nærsynthet kommer lyset inn i netthinnen og treffer samme sted, men ikke nøyaktig. Når lyset ikke er på nøyaktig samme sted, er bildene mindre klare.

 

Når lys kommer inn i øyet, men ikke treffer det samme området, i netthinnen, vil du oppleve dobbeltsyn. Ved å bruke prismebriller kan du forbedre øynenes justering og oppfatte bilder tydelig. Prismekorreksjon gjør at lyset kan brytes før det går inn i netthinnen og fokuserer lys i samme område.

 

Med prismebriller vil du kunne fokusere begge øynene på et objekt slik at et enkelt bilde vises. Ditt syn vil være det samme som ethvert annet kikkertsyn.

 

 

Hvem kan dra nytte av prismekorreksjon?

 

Hvis du lider av diplopi (dobbeltsyn), er prismekorreksjon hovedløsningen en øyelege kan foreskrive. Som vi har sett, er det forskjellige grunner til at dobbeltsyn kan presentere seg og forårsake ubehag.

 

To hovedtyper av dobbeltsyn er monokulær og binokulær diplopi.

 

Monokulær diplopi forårsaker dobbeltsyn selv med det ene øyet lukket. Monokulær diplopi kan være forårsaket av øyehelseproblemer som grå stær eller andre årsaker som genetikk.

 

 

Binokulær diplopi gir dobbeltsynseffekten når begge øynene er åpne og forsvinner hvis du dekker det ene øyet. Denne typen diplopi har mer alvorlige årsaker og er knyttet til forskjellige ikke-øyerelaterte problemer. Et eksempel på hva som kan forårsake binokulær diplopi kan være nevrologiske problemer som multippel sklerose eller kan være konsekvensen av hjerneslag eller aneurisme. Strabismus kan også identifiseres med binokulær diplopi og skjer når det er en feiljustering med synet ditt.

 

Hvis du lider av visuelle eller nevrologiske problemer som påvirker synet ditt og får deg til å se dobbelt så bør du konsultere en øyelege.

 

Hvordan lese resepten min med prismebriller

 

Enten du trenger avstandsglass eller progressive linser, kan de reseptbelagte brillene dine utstyres med prismeglass for å korrigere dobbeltsynet ditt.

 

Hvis du trenger prismelinser, kan resepten din begynne å se litt forvirrende ut med alle disse tallene. Vi er her for å hjelpe deg med å lese resepten din med prismebriller.

 

 

Ovenfor vil du se en prøveresept som har effektverdier for å hjelpe til med å korrigere næravstand i både venstre og høyre øye. Din fjerne avstand vil bli indikert med - under sfærisk (SPH). De sylindriske (CYL) og akseverdiene vil kun bli indikert hvis du lider av astigmatisme. Den siste styrkeverdien (ADD) indikerer behovet for progressive eller bifokale linser.

 

Mellom aksen og ADD-verdien har vi prismespesifikasjonene våre. Det er tre hovedfaktorer å fremheve når du leser resepten din med prismelinser:

 

1. Med SmartBuyGlasses, avhengig av ramme og resept, vil den første verdien bli indikert med et tall mellom 0,5 og 5,0 Dette refererer til mengden prismekorreksjon som trengs. Noen spesialiserte laboratorier kan også produsere resepter over 5.0.

2. Dette tallet blir deretter etterfulgt av B (base). Basen er den delen av linsen som vil være tykkere og angi retningen til prismet. Det er BO (base ut), BI (base inn), BD (base ned) og BU (base opp).

3. BO og BI er kjent som prisme horisontal mens BU og BD som prisme vertikal.

 

 

I tillegg til disse verdiene, ikke glem å legge inn riktig PD som indikerer pupillavstanden din. PD er viktig å beregne riktig da en feil verdi kan gi visuell ubehag. Du kan få riktig måling hos din lokale optiker eller beregne det selv med disse enkle trinnene for å måle PD.


 

Slik bestiller du prismebriller på nett

 

La oss ta vår prøveresept fra avsnittet ovenfor og se hvordan du bestiller prismebriller online med SmartBuyGlasses.

 

Først, velg brillene som passer best for deg og din stil fra vårt brede utvalg av reseptbelagte briller tilgjengelig for kvinner, menn og barn. Velg deretter avstanden du må korrigere.

 

Hvis du deretter velger å legge inn resepten din manuelt, gjør du det slik:

 

 

1. Din avstandskorreksjon vil gå under SPH, for venstre og høyre øye

2. Hvis du lider av astigmatisme, skriv inn verdiene dine under CYL og akse

3. Ikke glem riktig PD

4. Fyll ut verdiene for prismekorreksjonen nedenfor

 

Hvis du er i tvil om hvordan du skal lese og fylle ut resepten din online, spør våre interne optikere.

 

Konklusjon
 

Hvis du lider av dobbeltsyn (diplopi) på grunn av visuelle eller nevrologiske forhold, kan øyelegen din foreskrive prismekorreksjon.

 

Prismekorreksjon i brillene dine vil tillate deg å se 1 klart bilde i stedet for 2 overlappende bilder. Flott ikke sant?!

 

Så hopp på den vanvittige berg-og-dal-banen med SmartBuyGlasses, skaff deg et par prismebriller og nyt å se verden i sin sanne enkelt form.

 

Finn høykvalitets og rimelige briller på nett, bare klikk her og dobbeltsynet ditt er snart et fjernt minne.