Briller | SmartBuyGlasses Norge

Hvordan å ta vare på briller med overgangslinser?

Hva er overgangslinser?

Fotokromiske (eller fotokromatiske) linser er en bestemt type linser som reagerer på forskjellige nivåer av UV -lys. Du er kanskje også kjent med denne teknologien under et annet navn: overgangslinser. De er i hovedsak solbriller og briller med styrke som er alt i ett.

På tide å fordype seg i litt historie. De tidligste versjonene av fotokromiske linser brukte visse forbindelser (nemlig sølvklorid eller sølvhalogenid) som ville mørkne ved eksponering for UV-lys. I disse dager bruker fotokromiske linser proprietære fotokromiske fargestoffer som er blitt kjemisk behandlet for å gjøre linsene mørkere når de utsettes for UV-lys.

Når de utsettes for sterkt lys på en solskinnsdag, reagerer molekyler i linsen og blir mørkere så raskt som 35 sekunder etter eksponering - og gir beskyttelse mot intens solstråling. Når lysnivået synker, går disse molekylene tilbake til sin opprinnelige tilstand og blir gjennomsiktige igjen. Om natten eller inne, når det er fravær av høyintensivt UV-lys, ser linsene klare ut.

 

Hvordan fungerer overgangslinser?

Fotokromiske linser inneholder spesielle molekyler (vanligvis forbindelser mellom sølv- og halogenelementer) som endrer form og absorberer lys når de utsettes for UV-stråler. Denne reaksjonen får linsene til å mørkne i sollys. Når de fjernes fra UV-lys, snur prosessen seg, noe som gjør at linsene gradvis blir lettere.

Det tar vanligvis omtrent 15 minutter å få linsene til å bli helt mørke, selv om noen endringer vil bli sett i løpet av det første minuttet. Fotokromiske linser reagerer når de er i direkte kontakt med UV-lys og tilbyr et flott alternativ til å bytte mellom briller og solbriller med styrke. I lysere forhold vil disse fotokromiske adaptive linsene bli mørkere, og etter hvert som forholdene blir mørkere, blir linsene klare igjen.

 

Hvem trenger overgangslinser?

Fotokromiske linser reagerer bare når de er direkte utsatt for UV-lys. Dette betyr at på et kontor- eller hjemmemiljø vil de forbli klare. Så hvis du ofte beveger deg fra innsiden til utsiden, vil disse brillene sikre at du ikke trenger å slepe rundt flere par briller. Overgangslinser hjelper deg med å se objekter av forskjellig størrelse, kontrast og, viktigst av alt, lysstyrke. Totalt sett har fotokromiske linsebrukere en tendens til å se bedre i et større lysforhold.

 

Overgangslinser kan brukes av mennesker med en rekke forskjellige synsproblemer. De er tilgjengelige i en rekke design og materialer, fra standardversjoner og høyindeksversjoner til mer robuste, slagfaste materialer. En annen flott egenskap ved overgangslinser er at de kan brukes både for enkeltsyn og progressive brilleglass.

Vi anbefaler overgangslinser til alle hvis syn er utsatt for lys og UV-stråler. Dette kan inkludere personer som har spesifikke medisinske tilstander som grå stær og diabetes som påvirker nattesyn og følsomhet for kontrast. Det er også verdt å merke seg at noen medisiner er kjent for å føre til følsomhet for sterkt lys og sollys - derfor foreslår vi sterkt bruk av overgangslinser til slike pasienter så vel som til de som nylig ble operert for øynene.

Barn kan også bruke fotokromiske linser ettersom de tilbringer mye tid utendørs og blir oftere utsatt for solens UV-stråler. De krystallinske linsene i øynene har ennå ikke utviklet seg fullt ut. De kan la UV-lys trenge gjennom og potensielt forårsake skade i denne formative alderen.

 

Fotokromiske solbriller

Overgangs-solbriller er vanlige solbriller som er utstyrt med fotokromiske linser. Linsene deres oppfører seg på samme måte - dvs. blir gjennomsiktige innendørs og mørke utendørs. Noen fotokromiske solbrillelinser kommer imidlertid med tonede linser som en “base” og blir gradvis mørkere. Disse brukes vanligvis kun til utendørs bruk.

Det er veldig viktig å merke seg at noen fotokromiske linser kanskje ikke er egnet for kjøring. Dette er fordi bilruten er belagt med et UV-blokkerende lag, noe som kan forhindre at de fotokromiske linsene tilpasser seg lysforholdene i bilen.

Du kan utforske noen av våre bestselgende fotokromiske modeller, inkludert Oakley RadarLock Path, Ray-Ban RB3447 Round Metal og Serengeti Sestriere Polarized.

 

Fotokromiske linser vs overgangslinser

Overgangslinser er det kommersielle uttrykket for fotokromiske linser. Dette er den eneste forskjellen mellom fotokromiske og overgangslinser. Begrepet 'Transitions® Lenses' refererer bare til fotokromiske linser produsert av Essilor. Alle andre fotokromiske linser produsert av HKO, Hoya eller ZEISS vil for eksempel fungere og fungere på samme måte.

 

Fordeler med overgangslinser

- De er kostnadseffektive: Med et par fotokromiske linser sparer du kostnadene ved å kjøpe et par briller og solbriller med styrke ettersom du har funksjonaliteten til din briller og beskyttelse mot solen, pakket i ett par.

- Praktisk: Det er ikke bare kostnadseffektivt, men det er også praktisk ettersom overgangslinsen fungerer av seg selv når du er i forskjellige lysinnstillinger og du ikke trenger å bytte mellom briller og solbriller nå og da.

-Mindre risiko for å miste dine briller: Med det praktiske å ha et alt-i-ett-brille er det langt mindre sannsynlig at du mister dine briller, ettersom du sannsynligvis alltid bruker dem.

- Fleksibilitet. Overgangslinser er svært fleksible og bidrar til å redusere tretthet, blending og belastning fra de konstante variasjonene i lys.

- Beskyttelse mot UV-stråler: Overgangslinser er ikke bare farget, de er ment å beskytte deg mot de skadelige UV-strålene fra solen, og hjelper deg med å opprettholde øynene dine.

- Valg: Hos SmartBuyGlasses kan du finne et stort utvalg av fotokromiske brille-design å velge mellom – aviator solbriller, sommerfuglrammer, katteøy-rammer, ovale rammer, store rammer, pilotrammer, rektangulære briller, runde briller, firkantede rammer, wayfarer-briller, Asian fit-briller, briller med hel-innfatning, briller med delvis-innfatning, briller uten kant og mer. Uansett budsjett eller stil, kan du finne det du liker på SmartBuyGlasses.

 

Ulemper med overgangslinser

- Bilens frontruter er innebygd med antirefleksfilmer som blokkerer det meste av UV-lyset som kommer inn i bilen. Dette negerer effekten av overgangslinsene, ettersom de registrerer dette miljøet som "ikke-opplyst" når det direkte sollyset i virkeligheten kan være veldig sterkt. Dette kan være usikkert for brukeren, selv om de ikke er lovpålagt å bruke styrkeglass under kjøring.

- Overgangslinser må ikke polariseres. Deretter kan det hende at de ikke kan reflektere sterke blender. Hvis du regner med at du hele tiden vil være utendørs i et sterkt gjenskinnsmiljø, anbefaler vi noen polariserte solbriller med styrke i omsluttende stil.

 

Trinn for å rengjøre og ta vare på overgangslinsene

Vi bruker våre briller hele dagen, hver dag, uansett hvor vi går. Det er avgjørende at linsene er så rene som mulig for å unngå flekker, flekker og støv. Slik rengjør du overgangslinsene for å opprettholde effektiviteten.

- Start med å fukte linsene dine med lunkent vann. Partikler som støv og smuss holder seg til linsene dine. Dette betyr at det er stor sjanse for at hvis du tørker dem, kan du flytte dem rundt og til og med lage mikro-riper på linsene dine, og dermed redusere levetiden til linsene dine. Unngå å bruke ammoniakkholdige husholdnings kjemiske rengjøringsmidler på linsene dine, da disse kan ødelegge denne typen belegg.

- Tørk forsiktig av brillene med en mikrofiberklut av god kvalitet. Skånsomme dapper er alt du trenger. Unngå papirhåndklær, servietter eller endene på skjorten din. Selv om de kan virke myke, kan teksturerte overflater klø på linsene dine og forringe belegget. Alle SmartBuyGlasses-brillene leveres med optiske kluter spesielt for dette formålet.

- Etter at overgangslinsene er tørre, bruk en liten dråpe mild oppvaskmiddel på fingertuppene. Fukt linsene igjen, bruk fingertuppen til å spre det rundt og eliminere eventuell olje og finger flekker.

- Tørk glassene for å tørke igjen.

 

Du kan forvente at overgangslinser varer like lenge som reseptet, om ikke lenger. Fotokromiske linser er effektive i minst 3 år (eller mer, hvis de er godt ivaretatt). Etter det tidspunktet vil du kanskje legge merke til at det tar lengre tid for linsene å bytte fra de mørkfargede til klare modusene eller omvendt.

Nyttig tips: en gulaktig fargetone i kantene på linsene kan være et tegn på utslitte overgangslinser.

 

Det er ingenting å ikke elske med overgangslinser! I tillegg til å korrigere synet ditt, får du automatisk UV-beskyttelse på farten. Ta det neste trinnet og velg overgang ved kassen for å gjøre dine favorittdesignbriller til beskyttende fotokromiske solbriller!